Alergie - vše o alergiích


Alergie na sóju


Sója patří do čeledi bobovitých (vikvovitých, Leguminosae) a jejím plodem je lusk. Do stejné čeledi patří podzemnice olejná (arašíd), fazole, čočka, hrách, lékořice, dále také svatojánský chléb, arabská guma, guar a tragant. Z nich se vyrábějí škroby, které mohou obsahovat i malé příměsi bílkovin z mateřské rostliny. Tyto škroby se přidávají do cukrovinek, nápojů, zmrzlin, omáček a krémů. U alergie na sóju, arašídy, luštěniny mohou i tyto nepatrné příměsi spustit alergickou reakci.

Alergie na sóju je u alergiků nejčastěji zkřížená s reakcí na různé jiné boby, arašídy a čočku. U alergie na sóju jsou časté i reakce na další luštěniny jako fazole, hrách, dále pak na zmíněná aditiva, ale i na ořechy (vlašský, para, kešu), sezam, hořčičné semínko, slunečnicový olej, na kokos a mandle. Alergické reakce na sóju mohou být velmi prudké, proto by se "sójoví" alergici měli mít před těmito potravinami na pozoru a raději se jim úplně vyhýbat. Více na: https://www.ulekare.cz/clanek/alergie-na-soju-se-casto-poji-s-alergii-na-ostatni-lusteniny-6175