Alergie - vše o alergiích


Alergie na mléčné výrobky


Lidé, kteří nemají alergii na mléčné výrobky a mléko, si mohou myslet, že je to snadné, stravovat se bez mléka.

Ale ti, kteří jsou alergičtí na  mléčné výrobky, si musí hodně dávat pozor a pozorně číst etikety, aby se vyhnuli byť i jen sebemenšímu množství mléka ve složení.

U některých jídel je hned zřejmé, že obsahují mléko, např. zapečené pokrmy se sýrem. Ale jiné, např. některé druhy pečiva, mají tak skrytý obsah mléka, že by v nich mléko člověk vůbec nepředpokládal. Mléčný alergik tedy musí důkladně sledovat každou složku, která je obsažena v daném výrobku.

Lidé, kteří jsou alergičtí na mléčné výrobky, mají alergii na jednu nebo více bílkovin obsažené v mléce. Pevná složka mléka, tvaroh, obsahuje 80% mléčných bílkovin. Tekutá složka mléka, syrovátka, obsahuje 20% bílkovin. Lidé mohou být alergičtí na jeden nebo oba druhy mléčných složek. Více na: https://www.varime-detem.cz/clanky/detail/46