Alergie - vše o alergiích


Alergie na lepek


Lepek (gluten) je bílkovina, obsažená v zrnech pšenice, žita, ječmene a ovsa. Díky tomu je lepek součástí mnoha oblíbených potravin – obsahuje ho mouka, těstoviny i pečivo. Lepek je ovšem i významný alergen, který může způsobit reakci imunitního systému, potravinovou alergii na lepek. Zažívací systém pacienta není schopen lepek trávit a alergik na lepek proto musí dodržovat bezlepkovou dietu.

Příčiny vzniku alergie na lepek nejsou zcela objasněny. Jako u jiných druhů alergie, hraje i u alergie na lepek velkou roli dědičnost. Někteří lékaři usuzují, že rozmach alergie na lepek mohlo vyvolat masivní používání výrobků z tvrdé pšenice na našem jídelníčku. Více na: https://www.zivot-alergika.cz/lepek/alergie-na-lepek.html