Alergie - vše o alergiích


Alergie na nikl


Nikl je celosvětově nejčastějším původcem kontaktních alergií. Podle údajů Německého svazu pro alergie na nikl a astma je v západních zemích senzibilizováno 10 až 15 % žen a 2 až 6 % mužů. Důvodem zvyšování počtu alergiků na nikl je v dnešní době četnější kontakt s materiály obsahujícími nikl. Část z alergiků na nikl nereaguje jen na kontakt s kůží, ale postupně se u nich vyvine i alergie na nikl na stravu obsahující nikl.
Přitom neexistují potraviny, které by nikl přirozeně neobsahovaly, takže tento alergen není specifickým problémem určitých potravin. V případě jiných alergenů je možné je ze stravy zcela vyloučit, v případě niklu však nikoli. Navíc je nikl současně životně důležitým stopovým prvkem, i když jeho fyziologické účinky zatím nejsou podrobně prozkoumány. Je známo, že je ve vyšších koncentracích obsažen v DNA a RNA, dále působí při krvácení, aktivuje enzymy a je nutný pro látkovou výměnu sacharidů. Více na: https://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=23402&ids=420